About

Hej!

Jag heter Leili Mänder och jag driver instagramkontot @lagningsaktivisterna samt handlar med japansk textil på @yokai_vintage.

@lagningsaktivisterna är mitt folkbildningsprojekt om textil. Med inspiration från den feministisk metoden ”medvetandehöjning” är lagningsaktivisterna ett initiativ för att bilda en nationell diskurs om textilkunskap, textilvård och textilbranschen. Med detta projekt vill jag betona att lagning är en aktivistisk handling, alltså en handling som omsätter värderingar om hållbar textil. Därför är alla som lagar lagningsaktivister, men den som driver kontot är bara en.

Instagramkontot @lagningsaktivisterna är mitt ideella arbete med textil. Utöver det håller jag även workshops i lagning och föreläsningar om textilvård i teori och i praktik. Maila mig för offert om du är intresserad av att köpa in en workshop eller föreläsning. Utöver det kan jag även undervisa i eregonimsik stickning, s.k ”lever knitting”.

Jsg har även verksamhet som är centrerad kring Japansk textil. Jag säljer kimono, oklippta tygrullar traditionellt kimono-tyg, antik indigofärgad bomullslump från Japan samt kan undervisa i kimono-påklädning, föreläsa om det japanska beklädnadssystemet och hyra ut kimono!

Tidigare har jag jobbat med lagning, restaurering och reproduktion av antika kläder med fokus på 1910-1940-talet. Jag är delvis utbildad skräddare, stickar gärna när jsg har tid över, har designat ett och annat stickmönster med mera.

Just nu bor jag i Stockholm och studerar Japanska för att kunna främja den delen av min verksamhet i framtiden!

Advertisements